Optimistsegling Våren 2024

UKF vårträningar i optimistsegling på onsdagar och/eller lördagar start onsdagen 8 Maj respektive lördagen 11 Maj. Högst 20 deltagare som inte har egen båt. Man kan välja att vara med antingen onsdagar eller lördagar eller båda dagarna (nybörjare dock bara på lördagar).

Anmäl dig till träningarna här

De som har gått på seglarskola som nybörjare bör anmäla sig i fortsättargrupp, eftersom nybörjargruppen är för nybörjare som inte har seglat alls tidigare. Likaså kan det vara läge för en del fortsättare att kliva upp i kappseglingsgruppen. 

Grupperna är inte heller låsta utan kan komma att justeras av tränarna allt eftersom de ser behov av det, så att alla får möjlighet att utvecklas som seglare!

Onsdagar (8 Maj - 12 Juni)

Grupper: fortsättare och kappseglare.

Tid: 17.30 - 20:00 Dessa tider inkluderar ombyte och riggning, genomgång, segling, slutgenomgång och nedriggning.

Lördagar (11 Maj - 15 Juni)

Grupper: nybörjare, fortsättare och kappseglare.

Tid: 9:30 - 12:00. Dessa tider inkluderar ombyte och riggning, genomgång, segling, slutgenomgång och nedriggning.

Obligatoriskt med heltäckande torr- eller våtdräkt om vattentemperaturer är under 14°C.

Vid varje seglingstillfälle behöver vi en vuxenvärd i hamnen anmälan kommer finnas på plats vid första tillfället. Räkna med att varje seglares vårdnadshavare behöver ställa upp en gång under hösten.

Vid frågor kontakta juniorsektionen via mail juniorled@ukf.se 

Varför just optimistjolle? Jo, optimistjollen är en bra nybörjarbåt som du kan börja segla och bli riktigt duktig redan vid 8-9 års ålder. Den uppför sig bra både i lätt- och hårdvind. Du är ensam ombord och lär dig snabbt att själv hantera din båt vilket på så sätt bygger upp ditt självförtroende. Detta ger en bra grund om du vill fortsätta segla oavsett om det sedan blir enmansjollar, tvåmansjollar eller kölbåt.

Optimistjollen är den i särklass största kappseglingsklassen över hela världen och seglas i alla världsdelar. Man har konstaterat att ca en tredjedel av alla OS-medaljörer i segling har börjat i optimist, t.ex. våra egna Fredrik Lööf och Max Salminen.

Optimistjollen är också jämförelsevis billig. En begagnad optimistjolle för nybörjare går att köpa för ca 10 000 kr och en begagnad kappseglingsoptimist för under 20 000 kr. Vi på UKF bistår gärna med råd om ni går i köptankar.

 

Foto: Tobias Vrede